Головна » 2015 » Березень » 6 » З 8 Березня!
14:49
З 8 Березня!
8 березня - "Міжнародний жіночий День" - асоціюється з любов'ю, ніжністю і теплом. Історія виникнення свята 8 Березня бере свій початок ще у Древньому Римі. Саме тоді і там вже існував день, який відзначали Матрони, проте 1 березня. Цього дня матрони (вільно народжені жінки, що знаходилися у шлюбі), отримували від своїх чоловіків подарунки, були оточені любов'ю та увагою. Навіть рабині також отримували подарунки і їхня хазяйка дозволяла невільницям цього дня відпочивати. Набагато століть пізніше, на початку весни 1857 року, текстильниці Нью-Йорка пройшли "маршем порожніх каструль" по Манхеттену. Вони вимагали підвищення зарплати, поліпшення умов праці і рівні права для жінок. Демонстрацію розігнали, але шуму у зв'язку зі своєю незвичністю вона наробила неабияк. Цю подію навіть стали називати Жіночим днем. Минуло більше 50-ти років і в останню неділю лютого 1908 року тисячі жінок знову вийшли на вулиці Нью-Йорка. Демонстрація ця, як можна здогадатися, була приурочена до того самого «жіночого дня» 1857 року. Жінки знов стали вимагати виборчого голосу, виступили проти жахливих умов праці, і особливо проти праці дітей. Поліція одержала наказ розігнати демонстрацію. У хід були пущені шланги з брудною крижаною водою.
У наступному 1909 році Жіночий день знов був відмічений маршами і страйками жінок. У 1910 році соціалістки і феміністки провели Жіночий День вже по всій країні. Пізніше в цьому ж році делегаткі поїхали зі США в Копенгаген на Другу Міжнародну Конференцію жінок-соціалісток, де і зустрілися з Кларою Цеткін.
Натхненна діями «американських соціалістичних сестер», Клара Цеткін запропонувала поставити на конференції питання про те, щоб жінки в усьому світі вибрали певний день, коли вони будуть залучати громадську увагу до своїх вимог. Конференція, у якій взяли участь більше 100 жінок з 17 країн, гаряче підтримали цю пропозицію поіменного голосування, результатом якого з'явилося виникнення Міжнародного дня солідарності жінок у боротьбі за економічне, соціальне і політичне рівноправ'я.
І знову на порозі XXI століття свято найпрекрасніших створінь на землі – Жінок. Користуючись можливістю, хочу привітати Вас, побажавши миру у домівках, міцного кохання та здійснення Ваших бажань!

Жінка щаслива і люба
Навіть в рутинності справ,
Лише коли її іменем,
Хтось свою мрію назвав!
Переглядів: 429 | Додав: Олександр | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: